Thursday, August 27, 2009

Fagre nye verden


På min tur som turist rundt i Paris, kom jeg naturligvis ud i bydelen "La Défence". Egentlig kan man ikke kalde det for en bydel, for man kan ikke bo der. Til gengæld er der en hulens masse kontorer, der alle har til huse i nogle futuristiske bygninger af glas og stål, der alle spejler og reflekterer hinanden og solen, så der er et konstant farvespil.
Og så er det hjemsted for "Grande Arche" - von Spreckelsens triumfbue.

Den skulle jeg selvfølgelig op og kigge i, og til alt held var der netop da en udstilling om -ikke bare computerens- men hele den elektroniske databehandlings historie. Der var alt, lige fra de første hulkortlæsere til den allernyeste supercomputer (der ligner en sofa fra en ventesal).

Noget af det sjoveste var det, der kan ses på det indsatte foto. Det viser en model af computerrummet, som det så ud i 60'erne hos et fransk shippingfirma, der blev regnet for nogle af datidens pionere inden for erhvervsmæssig databehandling.
Den store ting i midten er en printer. Og fra venstre mod højre ses en båndmaskine (hukommelsesenheden), en transformator (som leverede den nødvendige strøm i den rette spænding), selve computeren (databehandleren) og en hulkortlæser (afgjorde hvilket "program" der blev brugt).

Dette indlæg er skrevet på en iPhone, der har mere regnekraft og hukommelse end 500 af disse computerrum.

Og så kan jeg ha den i lommen....

No comments: